گادتب: به گزارش یکی از سایتهای آذربایجان جنوبی، دهمین شگرد سازمان ثبت احوال در مخالفت با اسامی ترکی، خارج نکردن نامهای ترکی از «لیست اسامی ممنوعه» است. وقتی شهروندی پس از ماهها یا سالها دوندگی و تحمل هزینههای مادی و معنوی فراوان، موفق به دریافت شناسنامه با نام ترکی موردنظر میشود، در اصل این نام باید در لیست اسامی مجاز «سامانه نام» سازمان ثبت شود تا شهروندان دیگری که برای دریافت آن نام مراجعه میکنند بدون هیچ مشکلی بتوانند شناسنامه بگیرند، ولی در عمل چنین اتفاقی نمیافتد و مسئولان ثبت احوال نام مورد نظر را در «لیست اسامی مجاز» قرار نمیدهند.
بنابراین وقتی افراد دیگر، نام مورد نظر را در سامانه وارد میکنند «غیرمجاز» نمایش داده میشود؛ و وقتی والدین به ادارات ثبت احوال مراجعه میکنند، مسئولان به بهانه اینکه «نام موردنظر در سامانه نام موجود نیست»، از ارائه شناسنامه با آن نام سر باز میزنند. در نتیجه والدین، مجبور میشوند مراحل دشواری که قبلا دیگران طی کردهاند را طی کنند.
برای نمونه در سال ۱۴۰۲ خانواده مصطفی عوضپور پس از ۲۷ ماه مجادله حقوقی، اداره ثبت احوال تبریز را ملزم به صدور شناسنامه برای پسرشان با نام ترکی «آلپ آسلان» کردند. اما این اداره در سال ۱۴۰۳ با صدور شناسنامه برای یک نوزاد دیگر تبریزی به نام ««آلپ آسلان آقایی» مخالفت کرد، که این خانواده نیز پس از ۵ ماه مجادله حقوقی توانستند برای نوزادشان با همین نام شناسنامه بگیرند. با این وجود، هم اکنون مسئولان ثبت احوال اورمیه از صدور شناسنامه برای «آلپ آسلان باباپور» که شهریور ۱۴۰۳ متولد شده، مخالفت میکنند، علت مخالفت را نیز «موجود نبودن نام مورد نظر در سامانه نام» ذکر میکنند.
همچنین اداره ثبت احوال تبریز پس از ۴ سال کارشکنی، در سال ۱۴۰۰ برای «آتاخان چوپانی» شناسنامه صادر کرد. اما وقتی محمد مختاری در سال ۱۴۰۱ برای کودکش با نام «آتاخان» درخواست شناسنامه کرد، مسئولان ثبت احوال اورمیه به بهانه نبودن این اسم در «سامانه نام» از صدور شناسنامه خودداری کردند.
علاوه بر موارد فوق، در سالهای گذشته والدین تُرک توانستهاند از طریق مبارزه مدنی برای بسیاری دیگر از نامهای ترکی مانند آنار، سئوگی، تارکان، علیهان، خاقان، آلمیلا و ماناس شناسنامه بگیرند، با این وجود مسئولان سازمان ثبت احوال این اسامی را از «لیست اسامی ممنوعه» خارج نکردهاند.