شنبه , آوریل 25 2026
azfa
تازه ها

جنگ ایران، سلطه اقتصادی آمریکا را تقویت کرد

گادتب: وال‌استریت ژورنال در تحلیلی تازه، با عنوان «جنگ ایران اقتصاد آمریکا را غالب‌تر از همیشه کرده است»، استدلال می‌کند که درگیری‌های جاری در خاورمیانه و اختلال احتمالی در جریان نفت خلیج بصره، برخلاف تصور رایج، به نفع اقتصاد ایالات متحده تمام شده و برتری استراتژیک واشنگتن را در بازار جهانی انرژی بیش از پیش افزایش داده است.

گرِگ ایپ در مقاله‌اش اشاره کرده که آمریکا اکنون صادرکننده خالص انرژی است و برخلاف دهه‌های گذشته، ایالات متحده به لطف انقلاب نفت شیل و گاز، نه تنها نیاز داخلی خود را تأمین می‌کند، بلکه صادرکننده عمده نفت و به‌ویژه ال‌ان‌جی به بازارهای جهانی شده است. بنابراین افزایش قیمت جهانی نفت و گاز برای آمریکا سودآور است؛ درآمد صادراتی‌اش رشد می‌کند و تولید داخلیش رونق می‌گیرد.

  از سوی دیگر نویسنده معتقد است اروپا، ژاپن، کره جنوبی و دیگر اقتصادهای وابسته به واردات نفت، با تورم بالاتر، رشد کندتر و هزینه‌های انرژی فزاینده مواجه شده‌اند. به عنوان مثال، مؤسسه Citi پیش‌بینی رشد منطقه یورو را ۰٫۴ درصد کاهش داده، در حالی که کاهش رشد آمریکا تنها ۰٫۱ درصد بوده است.

برخلاف روسای‌جمهور پیشین که اولویت‌شان «جریان آزاد و امن نفت» برای کل جهان بود، دولت ترامپ علاقه‌ای به ایفای نقش نگهبان خلیج برای دیگران ندارد. پیام واضح واشنگتن به متحدان و رقبا این است: «اگر نفت گران شد، از ما بخرید؛ ما به اندازه کافی داریم.» این سیاست، اهرم چانه‌زنی قدرتمندی به ترامپ داده و او می‌تواند با کنترل فروش انرژی، فشار اقتصادی بر کشورهایی مانند ونزوئلا و اکنون ایران وارد کند.

مقاله به انقلاب شیل اشاره می‌کند که آمریکا را از واردکننده بزرگ به ابرقدرت انرژی تبدیل کرد. جنگ فعلی ایران این تحول را به نقطه اوج رسانده و سلطه اقتصادی آمریکا را در شرایطی که رقبا آسیب‌پذیرتر شده‌اند، تثبیت کرده است.

گرِگ ایپ تأکید می‌کند که این برتری مطلق نیست. آمریکا نمی‌تواند انرژی را مانند روسیه به عنوان «سلاح کامل» به کار گیرد، زیرا اقتصادش همچنان به تجارت جهانی وابسته است. با این حال، مقاله نتیجه می‌گیرد که ترکیب انقلاب انرژی شیل با سیاست خارجی تهاجمی‌تر ترامپ، موقعیت بی‌سابقه‌ای برای سلطه اقتصادی آمریکا ایجاد کرده موقعیتی که اروپا و آسیای شرقی را در موقعیت ضعف نسبی قرار داده است.

دوباره امتحان کنید

پیت هگست: نیروی دریایی واقعی ایران در قعر خلیج عربی است

گادتب: پیت هگست، وزیر جنگ ایالات متحده، در یک کنفرانس مطبوعاتی با حمله‌ای تند به …

چین به اتباع خود هشدار داد؛ خروج فوری از ایران در سایه شرایط حساس و ناپایدار امنیتی

گادتب: در ادامه نگرانی‌های  و وارد شدن وضعیت امنیتی ایران به برحه‌ای حساس، سفارت چین …