شنبه , اکتبر 3 2026
azfa
تازه ها

بیانیه مشترک ۴۶ کشور در شورای حقوق بشر: ایران باید فوراً استفاده از مجازات اعدام را متوقف کند

گادتب: ۴۶ کشور در بیانیه‌ای مشترک در شصت‌وسومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، تداوم و افزایش استفاده از مجازات اعدام در ایران را به‌شدت محکوم کرده و از جمهوری اسلامی خواستند فوراً اجرای این مجازات را متوقف کند.

این بیانیه روز ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۶، در جریان بحث عمومی دستور کار ۸ شورای حقوق بشر، از سوی نماینده دائم لیختن‌اشتاین و به نمایندگی از ۴۶ کشور ارائه شد. در میان امضاکنندگان، علاوه بر شمار زیادی از کشورهای اروپایی، کشورهایی از دیگر مناطق از جمله شیلی و کاستاریکا از آمریکای لاتین، کانادا، استرالیا، نیوزیلند و جزایر مارشال نیز حضور دارند.

کشورهای امضاکننده با استناد به اظهارات کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در ایران و یافته‌های هیئت مستقل حقیقت‌یاب بین‌المللی درباره ایران، نسبت به «افزایش شدید» اعدام‌ها و احکام اعدام، به‌ویژه در پرونده‌های مرتبط با اعتراضات و استفاده از آزادی‌های بنیادین، ابراز نگرانی کردند.

در این بیانیه آمده است که دست‌کم ۳۱ معترض پس از سرکوب اعتراضات ژانویه اعدام شده‌اند و ده‌ها معترض دیگر، از جمله زنان و کودکان، به اعدام محکوم شده یا در معرض خطر قریب‌الوقوع اجرای حکم قرار دارند. ۴۶ کشور همچنین استفاده از اعدام در ملأعام را «به‌ویژه نگران‌کننده» توصیف کردند.

بیانیه مشترک با اشاره به یافته‌های کارشناسان سازمان ملل هشدار می‌دهد که مجازات اعدام در ایران برای ایجاد ترس، سرکوب مخالفت و بازداشتن افراد از بیان مسالمت‌آمیز عقاید و شرکت در تجمعات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

امضاکنندگان همچنین نسبت به صدور احکام اعدام در روندهایی که با معیارهای بین‌المللی دادرسی عادلانه فاصله دارند ابراز نگرانی کرده‌اند؛ از جمله گزارش‌هایی درباره جلسات غیرعلنی دادگاه، محرومیت از تضمین‌های دادرسی، شکنجه و بدرفتاری، ناپدیدسازی قهری و اعترافات اجباری.

در پایان این بیانیه آمده است: هیچ‌کس نباید به دلیل استفاده از حقوق خود یا تلاش برای شنیده‌شدن صدایش با ترس از اعدام روبه‌رو شود. ۴۶ کشور از ایران خواسته‌اند استفاده از مجازات اعدام را فوراً متوقف کند.

این بیانیه را آلبانی، آندورا، استرالیا، اتریش، بلژیک، بوسنی و هرزگوین، بلغارستان، کانادا، شیلی، کاستاریکا، کرواسی، جمهوری چک، قبرس، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، لتونی، لیختن‌اشتاین، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، جزایر مارشال، موناکو، مونته‌نگرو، هلند، نیوزیلند، مقدونیه شمالی، نروژ، پرتغال، مولداوی، رومانی، سن‌مارینو، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، سوئیس، اوکراین و بریتانیا حمایت کرده‌اند.

دوباره امتحان کنید

مقام‌های ارشد امنیت ملی آمریکا محرمانه درباره ایران در کمپ دیوید جلسه برگزار کردند

گادتب: اکسیوس به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد مقام‌های ارشد امنیت ملی دولت …

شوونیسم در برنامه کودک؛ صداوسیمای جمهوری اسلامی چگونه تبعیض را به ذهن کودکان تزریق می‌کند؟

گادتب: ویدیویی از برنامه «محفل ستاره‌ها» که ۸ مهر ۱۴۰۵ از شبکه نهال، شبکه کودک …