جمعه , دسامبر 20 2024
azfa
تازه ها

دکتر توحید ملک زاده: غربت قدیمی ترین روستای آذربایجان در سلماس با عمر 9000 ساله

گادتب: شاید باور آن مشکل باشد تپه هایی که امروزه در آذربایجان کول تپه گفته می شود هزاران سال قبل سکونتگاه انسانهای باستان بوده و یکی از مهمترین آنها در شهر سلماس واقع شده که از نه هزار سال قبل به عنوان کارگاههای تولیدی عمل می کرده و امروزه این کول تپه همچون سایر کول تپه های باستانی در سایه عدم توجه مسولین و مردم در فراموشی بسر می برند.

اواخر سال 1371 ه . ش بود که کشف يک دهکده باستاني بي نظير در شهرستان سلماس به اطلاع جهانيان رسيد. اين دهکده که از نوع خود جزو قديمي ترين دهکده هاي واقع در خاورميانه مي باشد واز اين حيث از اهميت زيادي برخوردار است در شمال شهر سلماس در نزديکي کوي فرهنگيان در اراضی اهروان و منتهی الیه اراضی ساورا قرار دارد که سلماسي ها آن را به علت وجود خاکستر (کول)(کول تپه) مي نامند. در سال هاي اخير کشاورزان همسايه با اين دهکده کهنسال و به زعم آنان معدن خاکستر، خاک مقوي آن را براي تقويت زمينهاي مزروعي خود مي بردند. به طوري که از اين دهکده باستاني تنها چهار هکتار باقي مانده است.

در اين مکان باستاني ابتدا سنگ هاي اوبسيدين از معادن آتشفشاني غرب سلماس و بعضاً ترکيه امروزین وارد و پس از اعمال کارهاي صنعتي روي اين سنگها، آن ها را به ابزار و آلات برنده و جنگي مانند چاقو، سرنيزه و آلات ديگر تبديل و به ديگر اقوام جهان صادر کرده و تجارت مي کردند . وجود مصنوعات سنگي شامل ظروف، سيني هاي گود ، سيني هاي سفال و وزنه هاي گرد سنگي معرف فعاليتهاي زيادي براي تأمين غذا از طريق کشاورزي در اين منطقه بوده است. در اين منطقه همچنين سفالهاي منقوش خاکستري متمايل به سياه و مسطح سفالي کشف شده که سفالهاي آن از نوع سفالهاي نخجوان مربوط به دوره برنز قديم در دو هزار و نهصد سال ق.م است.

   يکي از نکات برجسته در مورد تاريخ اين دهکده اين است که ابتدا اين دهکده اين دهکده در زمين مسطح بوده و وسعت قابل ملاحظه آن در قديم نيز نشانگر آباد و پرجمعيت بودن اين دهکده باستاني بوده است. بر روی این روستا  ،  بعداً در طي سالهاي متمادي، لايه هاي تاريخي به آن اضافه شده است. به طوري که در لايه هاي فوقاني در اين تپه نشاني از استقرار سه دوره فرهنگي مربوطه به هزاره هاي ششم، پنجم و چهارم قبل از ميلاد وجود دارد،

سفالهاي مکشوفه از کول تپه از لحاظ قدمت در موقعيت پائين تري قرار دارند با اين حال براساس تحقيقات علم جديد باستانشناسي، پس از سنگ، سفال قديمي ترين و دقيق ترين پديده و ابزاري است که براي گاه شناسي و تعيين تاريخ انسان بدوي و ماقبل تاريخ سنديت دارد و نيز نمودار گويايي است ازپيشرفت تمدن و فرهنگ انساني در ادوار گـذشته به طـوري که بعضي از محققين پا را از اين هم فراتر نهاده سفال را تنها تعيين کننده تاريخ تمدن بشري دانسته اند. . ( تاریخ ده هزار ساله سلماس و غرب آذربایجان، ص: 46-47) لطفا شما هم آدرس تپه های باستانی خود را اطلاع دهید)

دوباره امتحان کنید

ایران برای حفظ رژیم اسد از لبنان به سوریه تونل احداث کرده بود

گادتب: به گزارش مرکز گادتب، نیروهای تحریر شام تونلی پیدا کردند که از سوریه به …

ترکیه در حلب در حال افتتاح کنسولگری است

گادتب: به گزارش مرکز گادتب، ترکیه فرآیند افتتاح کنسولگری خود در حلب را تسریع کرده …