یکشنبه , می 19 2024
azfa

نامه بیش از ۴۰۰۰ دانشجوی ترک به روحانی برای رسمیت زبان ترکی در ایران – تصویر

‍گادتب: به گزارش مرکز خبر گادتب، همزبان با روز 21 فوریه روز جهانی زبان مادری، بیش از ۴۰۰۰ دانشجوی ترک در آذربایجان جنوبی کمپینی از امضا ترتیب داده و با ضمیمه نامه ای خطاب به روحانی، از او خواسته اند که زبان ترکی نیز به مانند فارسی در کشور به عنوان زبان رسمی شناخته شود.

ابن دانشجویان نوشته اند که این زبان، تنها یک زبان محلی نیست  و در سرتاسر کشور گویشور دارد و باید همان امتیازاتی را داشته باشد که زبان فارسی دارد. این نامه در دو زبان ترکی و فارسی تهیه شده است.

زکریا صفایی، از دانشجویان دانشگاه اورمیه و یکی از جمع آوری کنندگان این امضاها، در گفتگو با ”آزادلیق رادیوسو” گفته است که تعداد این امضاها از ۴۰۰۰ گذشته و به احتمال زیاد تا زمان تحویل آن به حسن روحانی به ۴۵۰۰ امضا نیز برسد. یکی از تفاوت های اساسی این کمپین یا دیگر کمپینهای این روزها، حقیقی بودن اشخاص و امضاهاست که دانشجویان با کد دانشجویی آن را امضا کرده اند، در حالی که اغلب کمپینهای اخیر در ایران به صورت دیجیتالی و در فضای مجازی بوده است که حضور اشخاص غیرحقیقی و فیک را ممکن می سازد.

صفایی گفته است که این کمپین از دانشگاههای تبریز، اورمیه، زنجان، و مراغه کلید خورده است و با وجود اینکه شروع کننده، ترکهای آذربایجانی بوده اند، ترکها قشقایی نیز حمایت خود از این کمپین را اعلام کرده اند.

گفتنی است آمار دقیقی از جمعیت ترکها در کشور باصطلاح ایران موجود نیست اما منوچهر متکی، وزیر خارجه پیشین ایران پیشتر در گفتگو با رسانه ها در ترکیه گفته بود که ۴۰ درصد مردم ایران به ترکی صحبت می کنند. با توجه به این، جمیعت ترکها باید ۳۲ میلیون نفر از جمعیت ۸۰ میلیونی ایران باشد. اما فعالان حقوق ترکها در ایران این جمعیت را حدود ۴۰ میلیون نفر اعلام می کنند. با وجود این، این اکثریت نسبی در ایران از هرگونه تحصیل به زبان مادری محرومند. حکومت با معترضان به این سیاست تبعیض آمیز به شدت برخورد می کند و سالانه دهها تن از فعالان ملی حقوق ترکها با اتهاماتی چون ”جدایی طلبی” ، در محاکمه هایی غیر شفاف به زندان فرستاده می شوند.

زکریا صفایی در پاسخ به این سوال که واکنش رییس جمهور ایران را چگونه پیش بینی می کنید، گفته است که انتظار پاسخ مثبت از حاکمیت نداریم و این اقدام سه سال پیش نیز انجام شده بود اما پاسخی دریافت نکردیم. او گفته است که این کمپین هشداری به حاکمان و مخالفان می باشد. چون پیشتر در اعتراضات اخیر ضدحکومتی در ایران، ترکها مشارکت نکردند و ما می خواهیم بگوییم که اولویت ما زبان مادری ماست.

حسن روحانی در هر دو دوره پیشین ریاست جمهوری با وعده اعطای حق تحصیل به زبان مادری توانسته بود اکثریب قابل توجهی از آرای مناطق ترک نشین، به ویژه آذربایجان در شمال غرب این کشور را کسب کند اما در وعده هایش صادق نبوده است.

در این نامه علاوه بر رییس جمهور ایران دیگر مقامات این کشور نیز مخاطب قرار گرفته اند و از آنها خواسته شده است که برای اجرای این مهم، رییس جمهور ایران را یاری کنند. همچنین این دانشجویان علاوه بر ترکها، بر اعطای حقوق مشابه به دیگر ملیت های غیرفارس ایران نیز تاکید کرده اند.

دوباره امتحان کنید

ترکیه در سال 2026 صاحب ناوگان هوایی جنگ الکترونیک تخصصی می شود

گادتب: به گزارش مرکز گادتب، ترکیه در سال 2026 صاحب ناوگان هوایی جنگ الکترونیک تخصصی …

آغ‌بولاق سلماس آخرین قربانی سیاست صدساله حذف هویت تورکی آذربایجان؛ مردم منطقه با مخدوش کردن تابلو روستا خواستای بازگردانده شدن نام تورکی هستند

گادتب: به گزارش مرکز گادتب، جوانان تورک آذربایجان ساکن سلماس آذربایجان غربی، دیروز ۲۸ اردیبهشت …

دیدگاهتان را بنویسید