گادتب: خانه تاریخی اسماعیل بیگ در خیابانی موسوم به همین نام که از آن بهعنوان “خانه مشروطه اردبیل” یاد میشود، سالهاست در قلب تاریخی و فرهنگی این کهنشهر مظلومانه بهصورت نیمهمخروبه به حال خود رها شده؛ بهگونهای که در حال ویرانی کامل است.
خانه اسماعیل بیگ با همه ظرافتهای هنری و معماری، متعلق به دوره قاجار و خانه کاردار فرهنگی سفیر روس در اردبیل به نام “مرحوم اسماعیل بیگ شیروانی” متوفی ۱۳۳۳ قمری است.
او تاجری نامی بود که در جریان قحطی ۱۳۲۷ قمری نقشی اساسی در تامین معیشت مردم اردبیل داشت و به نوشته باباصفری در کتاب “اردبیل در گذرگاه تاریخ”، اسماعیل بیگ در واقعه مشروطیت به حمایت از مبارزان مشروطهخواه برخاسته و بسیاری از جلسات مهم مجاهدان در این خانه برگزار میشد.
ضمناً خانه های تاریخی شهرهای یزد،اصفهان و شیراز که به زیبایی تمام به هتل سنتی و اقامتگاه سنتی تبدیل شده اند و علاوه برحفظ تاریخ و هویت شهر شان باعث جذب گردشگر و منبع درآمد شده اند.
و اما تبریز کهن شهری که بیشترین تعداد خانه های تاریخی را دارد ولی متاسفانه یا به حال خود رها شده اند و یا به ادارات تبدیل شده و درهایش به روی علاقه مندان به تاریخ بسته است.
تنها در دانشگاه معماری تبریز میتوانید انواع و اقسام خانه های حیرت انگیز را در کنار هم مشاهده کنید و لحاظاتی را در تاریخ این شهر قدم بزنید.
ظرفیت های بینظیر تبریز هیچ وقت تا به امروز شکوفا نشد.