
گادتب: نماینده ویژه دونالد ترامپ و رئیس هیئت آمریکایی در مذاکره با ایران میگوید: «ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتی هستهای خود را متوقف کرده و از بین ببرد».
استیو ویتکاف روز سهشنبه ۲۶ فروردین در پستی در شبکه ایکس تأکید کرد که «توافق با ایران تنها در صورتی نهایی خواهد شد که یک توافقِ ترامپی باشد».
او افزود: «برای جهان ضروری است که توافقی سختگیرانه و منصفانه به دست آوریم که پایدار بماند، و این همان چیزی است که رئیسجمهور ترامپ از من خواسته است انجام دهم».
این اظهارات در حالی بیان میشود که آقای ویتکاف پیشتر اعلام کرده بود: ایران نیازی به غنیسازی بالاتر از ۳٫۶۷ درصد ندارد و محور توافق با تهران راستیآزمایی سطح غنیسازی اورانیوم و همچنین راستیآزمایی ابعاد نظامی برنامه هستهای، «از جمله موشکی»، خواهد بود.
ضمنا ویتکاف برای ایران طعمه پهن کرده است!
3 سناریو در مورد تغییر موضع ویتکاف در رابطه با برنامه غنیسازی ایران
خبرنگار ارشد اکونومیست:
احتمالا اظهارات علنی ویتکاف همگی فقط در حد حرف است؛ او در مذاکرات غزه هم برای جامعه هدفهای مختلف، طعمه پرتاب میکرد ولی هیچکدام بازتابدهنده واقعیت نبود.
انتشار توییتی از سوی دفتر استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در امور خاورمیانه، در مورد لزوم ممنوعیت غنیسازی در ایران، موجب تعجب بسیاری از ناظران شد. او دیشب طی مصاحبهای با فاکسنیوز تلویحا اظهار داشت که تهران میتواند غنیسازی فراتر از 3.67 داشته باشد.
در همین راستا، گرگ کارلستروم، خبرنگار ارشد اکونومیست با بیان این سوال که چرا این تغییر موضع آشکار از سوی ویتکاف درباره برنامه غنیسازی اورانیوم ایران رخ داده است؟ نوشت: شاید او تحت فشار جناحهای تندرو داخلی در قبال ایران کوتاه آمده است.
شاید هم در فاکسنیوز موضع نادرستی را مطرح کرده، چون تفاوت موضوع را نمیدانسته است. یا شاید اصلاً هیچکدام از اظهارات علنی او اهمیتی ندارد.
اگر مورد اول باشد و او واقعاً به فشار داخلی تن داده باشد، این پیام منفیای به ایرانیهاست. آنها میخواهند بدانند که ترامپ برای توافق جدی است و مدام چارچوب بازی را عوض نمیکند. تغییر موضعی به این بزرگی در این مرحله اولیه، اعتمادبرانگیز نیست.
اگر مورد دوم درست باشد و او تفاوت را نفهمیده باشد، این برای همه ما نگرانکننده است. اینکه «آیا ایران میتواند سانتریفیوژهایش بچرخد یا نه» یکی از ابتداییترین پرسشها در هر توافق هستهای با ایران است. از آنجا به بعد مسائل فقط پیچیدهتر میشوند!
یا شاید تمام صحبتهای علنی ویتکاف فقط حرف است. من مدتیست که درباره مذاکرات غزه هم به همین نتیجه رسیدهام: او برای جامعه هدفهای مختلف فقط طعمه پرتاب میکند، ولی هیچکدام واقعاً بازتابدهنده آنچه پشت درهای بسته میگذرد نیستند. شاید همین رویکرد را درباره ایران هم دارد.