
گادتب: مسئولان اداره ثبت احوال تبریز از صدور شناسنامه برای یک کودک با نام ترکی «سئوگی» خودداری میکنند و ۵۰ روز است وی را بدون شناسنامه نگه داشتهاند. در حالی که در گذشته با همین نام برای افراد زیادی شناسنامه صادر شده است.
نوروز بدری، پدر این نوزاد به کمپین #بالامین_آدی گفت: «دخترمان در ۷ اسفند ۱۴۰۳ به دنیا آمد و ما نام سئوگی SEVGİ را که در ترکی به معنای «عشق و محبت» است را برایش برگزیدیم. وقتی برای گرفتن شناسنامه به شعبه لاله اداره ثبت احوال تبریز مراجعه کردیم، مسئولان گفتند چون این نام در سامانه انتخاب نام این سازمان وجود ندارد و سیستم همزه را قبول نمیکند، نمیتوانیم برای آن شناسنامه صادر کنیم. فقط میتوانیم آن را به شکل «سوگی» SOGİثبت کنیم!
هر چه گفتیم «سوگی» SOGİ هیچ ارتباطی به اسم و معنای اسم انتخابی ما ندارد قبول نکردند و گفتند تنها میتوانید شکایت کنید و با رای دادگاه این نام را بگیرید، راه دیگری وجود ندارد. ما هم وکیل گرفتیم و با طرح شکایت در دادگاه پیگیر این حق ابتداییمان شدیم.
حرف من این است که چگونه پس از رای دادگاه، سیستم ثبت احوال همزه را قبول میکند و میتوانند نام را به شکل «سئوگی» ثبت کنند اما بدون رای دادگاه سیستم همزه را قبول نمیکند؟! این چه قانونی است؟ چرا برای انتخاب یک نام ترکی باید این همه پروسه تعریف کنند؟ این بیانصافی است که به عنوان یک تُرک حتی نمیتوانیم برای کودکمان اسم ترکی انتخاب کنیم. سئوگی یعنی عشق و محبت چرا باید چنین لغت اصیل و زیبایی ممنوع باشد؟
اکنون ۵۰ روز است کودکمان شناسنامه و کد ملی ندارد، نمیتوانیم از بیمه خدمات درمانیاش استفاده کنیم و موقع بردن به دکتر مجبوریم هزینههایش را آزاد حساب کنیم. سهمیه شیر خشک را هم داروخانهها با کد ملی میفروشند و از دریافت آن محروم هستیم و مجبوریم شیرخشک را چندین برابر قیمت از بازار آزاد بخریم.»
سازمان ثبت احوال در حالی به بهانه «همزهدار بودن» از صدور شناسنامه برای اسامی ترکی خودداری میکند که اسامی غیرترکی همزهدار مانند «فائزه، فائقه و مائده» در این سامانه «مجاز» نمایش داده میشوند و برای این اسامی بدون هیچ مشکلی شناسنامه صادر میشود.