دوشنبه , آوریل 27 2026
azfa

سوءمدیریت مقامات ایرانی؛ عامل اصلی فاجعه زیست‌محیطی در دریاچه اورمیه

گادتب: تصاویر مقایسه‌ای اسکله جزیره کبودان در دریاچه  اورمیه طی پنجاه سال گذشته، تنها بخشی از واقعیتی تلخ است: دریاچه‌ای که روزگاری مایه‌ حیات و افتخار منطقه بود، اکنون به شوره‌زاری مرگبار بدل شده است.

در حالی‌ که کارشناسان از دهه‌ها پیش نسبت به کاهش ورودی آب، تبخیر بالا و پیامدهای سدسازی بی‌رویه هشدار داده بودند، سوءمدیریت مزمن و سیاسی‌کاری در تصمیمات محیط‌زیستی باعث شد هیچ‌گاه راه‌حل‌های علمی و پایدار در دستور کار قرار نگیرد.

دولت‌های مختلف در ایران، بدون توجه به نظرات متخصصان، اقدام به سدسازی گسترده، توسعه کشاورزی غیرپایدار، حفر چاه‌های غیرمجاز و عدم رعایت حق‌آبه دریاچه کردند.

در کنار این، نبود شفافیت، عدم همکاری با نهادهای بین‌المللی و بی‌توجهی به تعهدات محیط‌زیستی، عملاً دریاچه را به سمت نابودی کشاند.

پیامدها فراتر از زیست‌محیطی است: بحران سلامت، کوچ اجباری، افزایش گردوغبار سمی و تهدید معیشت هزاران خانواده در آذربایجان غربی و شرقی.

 خشکانیدن  دریاچه  اورمیه، فقط یک اتفاق طبیعی نیست؛ نتیجه‌ مستقیم دهه‌ها سوءمدیریت، انکار بحران و نادیده‌ گرفتن حق مردم به زندگی در محیطی سالم است – حقی که در اصل ۵۰ قانون اساسی ایران و معاهدات بین‌المللی به رسمیت شناخته شده.

دوباره امتحان کنید

ترامپ: ایران توان ذخیره‌سازی نفت ندارد و زیرساختش حدود سه روز دیگر «منفجر خواهد شد»

گادتب: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز یکشنبه گفت ایران بر اثر محاصره دریایی ایالات متحده …

سایین میکائیل بی اویتا و سایین سارا خانیم آذرسون سیدنئی‌ده ۲۳ آپریل اوشاقلار گونو تدبیرین‌ده- ویدئو

گادتب: ۲۳ آپرئل اوشاقلار گونو موناسیبتیله آوسترالییانین سیدنئی شهرین‌ده تورک اؤز تشکیلاتی طرفین‌دن تدبیر تشکیل …